Jordy Elzinga (29) werkt al 7 jaar bij FruitMasters. Hij begon als medewerker op de servicedesk, en inmiddels stuurt hij twee afdelingen aan. Ontdek hoe hij op die functie is terechtgekomen en wat zijn werk precies inhoudt.
Wat houdt je werk als manager servicedesk precies in?
“Ik stuur de receptie en de servicedesk aan. Beide zijn erop gericht om telers en medewerkers te ondersteunen bij hun werkzaamheden. Het is een klein team, in totaal zijn we met 5 personen. Ik draai dan ook volledig mee in alle dagelijkse werkzaamheden. En daarnaast zit ik in verschillende grote projecten, zoals een nieuwe telefooncentrale, een nieuw systeem voor tijdregistratie en andere digitaliseringsprojecten. In sommige projecten ben ik onderdeel van de projectgroep, in andere projecten ben ik de projectmanager, zoals in het tijdregistratieproject.”
Waaruit bestaan de dagelijkse werkzaamheden op jouw afdeling?
“We doen heel veel verschillende dingen, want we helpen zowel onze telers als de interne organisatie, onze collega’s. Die helpen we met het systeem- en netwerkbeheer. Bijvoorbeeld als er een nieuwe collega komt zorgen we dat alle apparatuur klaar staat, zodat hij of zij zorgeloos aan de slag kan. Ook als hij ergens tegen aanloopt, zoeken wij zo snel mogelijk naar de oorzaak en bieden een oplossing zodat hij of zij weer verder kan. Daarnaast ondersteunen we onze telers bij hun werkzaamheden. Bijvoorbeeld bij de facturatie en bij werkzaamheden in ons telersportaal MijnFruitmasters. Alle telers hebben een eigen MijnFruitmasters–omgeving waar ze hun producten in kunnen voormelden, prijzen bekijken, fust bestellen, registraties doen... eigenlijk alles wat ze nodig hebben om hun producten te telen en te verkopen. Ook als ze kapotte voorraadbakken of problemen met fust hebben, dan kunnen ze ons bellen. Wij regelen een oplossing en zorgen dat alles goed wordt afgehandeld.”
Klinkt als een drukke baan?
“Dat is het ook, want het gaat ook nog eens vaak om spoedklussen. Een computer die vastloopt, een label dat niet kan worden geprint… het zorgt dat een collega of teler niet verder kan. We proberen dan ook om alles zo snel mogelijk op te lossen. Hierbij staan de telers overigens altijd voorop. Dat weten onze collega’s ook. De teler gaat voor, die moet op de best mogelijke manier geholpen worden, en ook zo snel mogelijk. Als de teler een partij wil voormelden en het werkt niet, helpen wij hem daar direct bij. Ik ben zelfs een keer op stel en sprong naar Limburg gereden om de teler een rol labels te leveren, omdat hij anders zijn fruit niet kon aanvoeren!”
Ga je vaak naar telers toe?
“De meeste vragen kunnen we vanaf kantoor oplossen. Zo’n 95 procent van de contacten met de telers gaat telefonisch. Lukt dat niet dan gaan we naar de teler toe, als we er via de telefoon niet uitkomen. Zelfs als we daarvoor 150 kilometer moeten rijden, ja! In een coöperatie zoals FruitMasters is de teler zó belangrijk; het is onze rol om hem of haar bij het werk te ondersteunen.”
“We doen alles om telers en collega’s zo goed mogelijk te helpen.”

Is dit je eerste functie bij FruitMasters?
“Nee, ik kwam 7 jaar geleden binnen als medewerker servicedesk. Daarna groeide ik door tot coördinator servicedesk, en daarna ging ik nog een stapje omhoog en kreeg ik ook de receptie onder mijn hoede. Dat doe ik nu voor het tweede jaar.”
Dat doe je goed. Wat is je tip voor andere ambitieuze mensen?
“Laat zien wat je waard bent. Toon initiatief, neem steeds ietsje meer verantwoordelijkheid en laat zien dat je dat aankunt. Dat wordt hier heel erg gewaardeerd, en doordat ik dit steeds deed, kreeg ik ook de ruimte om te groeien.”
En nu? Zit je helemaal op je plek?
“Ja, ik ben helemaal happy hier. Ik vind het leuk dat we én telers helpen én collega’s. Ik werk voor en met mensen vanuit alle afdelingen. De servicedesk is een belangrijke speler tussen alle gebruikers en grote digitaliseringstrajecten. Ik denk mee over de uitrol van nieuwe systemen: hoe moet alles worden ingericht en opgezet, hoe maken we het zo makkelijk en efficiënt mogelijk? Zo kan ik mensen zowel op korte als op lange termijn helpen en hun werk makkelijker maken.”
Wat vind je het állerleukste aan je baan?
“Geen enkele dag is hetzelfde, en daar gedij ik heel goed op. Er zijn zoveel verschillende dingen die je kunt oppakken, daar raak je niet snel op uitgekeken. Ook de mensen met wie ik werk zijn heel verschillend. De ene keer help je een collega op weg, de andere keer ondersteun je een teler. Al die variatie maakt mijn werk echt heel leuk.”
Hoe zou je de cultuur binnen FruitMasters omschrijven?
“Vrij. Je mag je ideeën delen, het management staat daar volledig voor open. Informeel ook, het is hier echt ons kent ons. En iedereen is erg betrokken bij elkaar. Speelt er iets bij iemand thuis, dan wordt daar respectvol mee omgegaan.”
Respect voor mens en natuur is een belangrijke kernwaarde van FruitMasters. Merk jij dat ook in je dagelijkse werk?
“Absoluut. Respect voor natuur zien wij dagelijks terug in het contact met de telers. We helpen hen onder andere bij hun certificeringen, en één daarvan is ‘On the way to PlanetProof’. Dit keurmerk bewijst dat een product duurzamer is geproduceerd en daardoor beter is voor natuur, milieu en klimaat. Telers hebben de natuur hard nodig, ze werken echt met de natuur samen. Dat zit in hun vezels. En het zit in onze vezels om ze daarbij te helpen. Ook respect voor de mens voel je heel duidelijk bij FruitMasters. Er wordt heel goed gekeken naar hoe je je voelt, ongeacht je leeftijd, nationaliteit en of je nou vaste kracht of uitzendkracht bent. Iedereen heeft oog voor elkaar.”
Zou je je vrienden aanraden om hier te komen werken?
“Zeker. Er zijn heel veel verschillende afdelingen, van receptie tot koeling, van pakstation tot administratie en van operator tot verkoop. Voor ieder wat wils. En je krijgt hier echt kansen om te groeien. Als je projecten oppakt en je doet het goed, dan krijg je ook kansen aangeboden. Ik werk hier al 7 jaar en ik ben nog steeds enthousiast. Ook al zit ik in de IT-hoek en zijn daar heel veel mogelijkheden, ik blijf lekker bij FruitMasters!”