Meer berichten

FruitMaster Anthony – SCM Planner expeditie

“Onze bedrijfscultuur is echt die van een familiebedrijf: heel informeel, gezellig”

Anthony Wakker (26) liep als jongetje van 6 al bij FruitMasters rond. Het bedrijf zit dus letterlijk in zijn vezels, ook omdat er veel familieleden hier werken. En hoewel hij zelf pas 2 jaar officieel in dienst is, heeft hij al heel wat van het bedrijf gezien. Momenteel is hij werkzaam als inbound planner op de afdeling expeditie.  

Wat doe je precies bij FruitMasters?  

“Mijn officiële functietitel is Supply Chain Management Planner Expeditie. Maar omdat ik binnen Expeditie verantwoordelijk ben voor de inboundtak, het binnenkomende fruit, noem ik mezelf meestal inbound planner. Daarnaast houd ik me ook bezig met de koelhuisplanning.”  

Wat doet een inbound planner? 

Mijn werk draait allemaal om het fruit dat de telers bij ons leveren. Voor het logistieke proces is het noodzakelijk om te weten wát er precies binnenkomt, en hoe laat dat precies geleverd wordt. Het is aan mij in samenwerking met de afdeling aanbod om dat allemaal te stroomlijnen. Zodoende hebben we grip op de aanvoer van fruit in onze keten.”  

En je houdt je dus ook bezig met de koelhuisplanning? 

“Ja, met name in de maanden dat het fruit geplukt wordt, in september en oktober. Dat zijn drukke maanden. Hierbij ondersteun ik de koelhuismanager. Dat is wel het mooie van FruitMasters: je krijgt volop kans om te leren en te groeien. Ik kan het ook goed combineren met mijn ander functie want in de periode dat de koelhuisplanning veel aandacht vraagt, heb ik het als inbound planner juist rustiger. 

Wat houdt de koelhuisplanning precies in? 

“Daarbij kijken we naar wat er allemaal binnenkomt, en in welk koelhuis het terecht kan. Als het fruit binnenkomt, maken de telers in samenspraak met onze aanbodafdeling een planning tot wanneer het in de koelcel moet liggen. Want zodra het fruit onder gecontroleerde omstandigheden is opgeslagen, kan de cel niet meer open. Daarom zoeken wij dan partijen bij elkaar die op dezelfde tijd uit de cel gehaald moeten worden. En wat er wel en niet bij elkaar kan worden opgeslagen. Appels mogen bijvoorbeeld niet bij peren in de koeling. Dat is een heel gepuzzel in die drukke oogstmaanden.”  

Hoeveel koelhuizen zijn er dan? 

We hebben zowel FruitMasters-koelhuizen als externe koellocaties. In totaal gaat het om zo’n 10 locaties in heel Nederland. In de bijna 500 koelcellen kunnen we ongelooflijk veel fruit in kwijt. We zitten door het hele land, zodat de telers niet heel Nederland door hoeven te rijden om hun fruit af te leveren. 

“Ik ben echt opgegroeid met FruitMasters, ik liep al op mijn zesde op de veiling rond!” 

Is dit je eerste functie bij FruitMasters? 

“Nee, ik heb al heel wat verschillende dingen gedaan! Ik kom uit een fruitteeltfamilie, mijn vader heeft een eigen boomgaard en er werken heel wat familieleden van mij bij FruitMasters. Ik heb sindsdien op 6 of 7 plekken gewerkt waar ik op dat moment nodig was. Allemaal binnen expeditie. Ik begon met de implementatie van een nieuw systeem voor het koelhuis. Daarna ondersteunde ik de outbound planner, die op dat moment nog in zijn eentje werkte. Toen er een nieuwe planner werd aangenomen, hielp ik die op te leiden voor het exportgedeelte. Vervolgens zijn we meer naar productplanning gaan kijken. Dat heb ik opgepakt, en daarnaast ben ik het koelhuis gaan ondersteunen bij de planning. Ik heb in die 2 jaar dus al heel wat gezien binnen FruitMasters!” 

Je vertelde dat er ook familieleden bij FruitMasters werken. Hoe zit dat? 

“Ik heb echt een FruitMastersfamilie, we wonen allemaal binnen een straal van 10 kilometer rondom het bedrijf! Mijn vader werkt hier als keurmeester voor het zachtfruit, die kom ik elke dag tegen bij het binnenkomende fruit. Mijn oom is onderzoeker op de Proeftuin, en mijn tante maakt etiketten op alle doosjes en kratjes. Mijn broertje werkt bij een ander bedrijf, maar dat werkt samen met FruitMasters, dus ook hem kom ik wel eens tegen. Ik ben echt opgegroeid met FruitMasters, ik liep al op mijn zesde op de veiling rond!  

Dat klinkt wel heel uniek! 

Het is heel leuk, maar zeker niet uniek bij FruitMastersDe manager van de financiële afdeling is de vader van een van mijn collegaplanners. En op verkoop werkt de zoon van een medewerker op de fust-afdeling. Het hoort wel echt bij dit bedrijf.  

Hoe komt dat? 

“Het komt toch een beetje doordat we zo nauw samenwerken met fruittelers. Heel veel fruitteeltbedrijven zijn familiebedrijven. De sfeer die je daar voelt, voel je bij FruitMasters eigenlijk in het groot. Onze bedrijfscultuur is echt die van een familiebedrijf: heel informeel, gezellig. En ons kent ons, iedereen weet alles van elkaar. Alsof we in een klein dorp wonen. Zo’n bedrijf als dit vind je niet gauw weer. 

Wat vind je het allerleukste aan je baan? 

“De diversiteit. Geen dag is hetzelfde. Dat komt ook omdat ik op verschillende plekken heb gezeten denk ik. Dat vind ik ook het mooie aan FruitMasters: je krijgt alle kansen om te groeien, om datgene naar je toe te trekken wat je het meest aanspreekt. Zo kun je echt je ambities waarmaken.”