Meer berichten

FruitMaster Karol – Ploegleider heftruckchauffeurs

Oorspronkelijk komt Karol uit Polen. Speciaal om bij FruitMasters te werken ging hij naar Nederland en inmiddels woont hij hier al ruim 7 jaar met zijn gezin.

FruitMasters is de eerste werkgever van Karol in Nederland. Hij begint enthousiast te vertellen: “Ik ben er speciaal voor naar hier gekomen. Ik woonde eerst in Kaatsheuvel, maar nu in Culemborg. Toen ik hier kwam wist ik nog niet of ik voor één seizoen zou komen, of juist langer. Ik heb toen tegen mezelf gezegd: als het goed gaat en mijn leven hier gemakkelijker wordt, blijf ik. Inmiddels zijn we dus al 7 jaar verder!” Karol begon zijn carrière als heftruckchauffeur maar voerde daarnaast ook werkzaamheden uit die bij de functie Machine Operator hoorden. “Na twee jaar kreeg ik een vast contract. Niet lang daarna werd ik door collega’s Michel en Moustafa gevraagd of ik aan de slag wilde bij de afdeling Expeditie. Die kans ik heb met beide handen aangepakt.”

Groeien en leren

Karol vindt het belangrijk om door te kunnen groeien. Op het verzoek van zijn collega’s kon hij dus volmondig ‘ja’ zeggen. Karol volgde naast zijn werk bij FruitMasters ook een opleiding Nederlands B1. “Inmiddels ben ik bezig met het vervolg hierop”, vertelt hij. “Dat doe ik op een andere school dan waarop ik mijn eerste opleiding heb gedaan. Dat vind ik fijn, want daardoor zie ik de verschillen tussen de twee scholen en kan ik mijn Nederlands steeds een stukje verbeteren. Ik ben erg blij met de kans die ik heb gekregen!”

Van expeditie naar ploegleider

Nadat Karol begon bij de afdeling Expeditie, mocht hij na korte tijd al aan de slag als ploegleider. “Dat doe ik nu zo’n 2,5 jaar.” Karol werkt in verschillende diensten en geeft leiding aan een team van zo’n 35 mensen. “Als ik dagdienst heb, ben ik in de ochtend altijd bezig met controles. Dat doe ik voordat de rest van het team komt. Daarna nemen zij het van mij over.” Karol is daarnaast ook veel bezig met het motiveren van zijn collega’s: “Ik wil graag dat de sfeer in het team goed is en dat alle neuzen dezelfde kant opstaan. Ik vind het belangrijk dat we er voor elkaar zijn en dat de controle goed bewaakt blijft. Daarnaast vind ik het leuk om samen te werken met mijn team en om het positieve gevoel vast te houden. Het is een drukke maar erg leuke en afwisselende functie. We zijn één groot team!”

Leren in de praktijk

Karol leerde alles in de praktijk van de taal tot de werkzaamheden bij FruitMasters. “Toen ik net begon hier, sprak ik nog niet zo veel Nederlands en deed ik veel in het Engels. Maar gaandeweg heb ik alles steeds beter onder de knie gekregen. “Ik had vanuit mijn baan in Polen al wat ervaring als assistent manager van het magazijn in een chocoladefabriek waar ik toen werkte. Toch heb ik het meeste echt hier bij FruitMasters geleerd.” Het werken en leren is niet altijd even gemakkelijk voor Karol. “Ik heb ook nog twee kleine kinderen. Soms is het best een uitdaging om dit te combineren met mijn werk én het leren van de Nederlandse taal. Soms doe ik daarom een stapje terug om er vervolgens twee vooruit te doen!”

Hoe zou je de FruitMasters-cultuur omschrijven?

“Op onze afdeling heerst een hele fijne cultuur waarin we écht samen werken en er voor elkaar zijn. Samen is bij ons het kernwoord. Ik ervaar de cultuur bij FruitMasters als iets waarin iedereen kan groeien en waarin we écht samen het verst komen.”

Zou je vrienden of familie aanraden om bij FruitMasters te komen werken?

“Ja zeker! Maar op dit moment hebben veel familieleden een prima baan in Polen en wonen ze prachtig in de buurt van de zee. Maar mocht het ooit nodig zijn, dan zou ik ze zeker aanraden om hier te komen werken!”