Meer berichten

FruitMaster Louise – operator zachtfruit

“Als er ergens een succes behaald is, profiteren we daar allemaal van mee.” – Harry 

Louise van Zoom (52) werkt al 8 jaar bij FruitMasters. Ze kwam binnen als lijnverantwoordelijke op de afdeling zachtfruit, en werkte zich op tot ‘operator 2’. Daarbij is ze niet alleen verantwoordelijk voor een lijn, maar ook aanspreekpunt voor andere operators en medewerkers. Ze bewaakt en geeft uitleg over de processen en komt in actie als er ergens een storing is. Louise vertelt ons wat ze precies doet, en waarom ze het zo leuk vindt bij FruitMasters.

Wat doet een operator precies? 

“De operators bij FruitMasters sturen een lijn aan. Dat kan een aardbeienlijn zijn, een perenlijn, of een van de zachtfruitlijnen, voor blauwe of rode bessen, bramen, frambozen of kersen. Er werken op onze afdeling zo’n 25 mensen, want we hebben veel verschillende lijnen. Op de ene lijn wordt bijvoorbeeld zachtfruit verpakt in schaaltjes van 125-gram met een folie erover, op de andere lijn komt het fruit terecht in 125-gramsbakjes met een deksel. Daarnaast zijn er lijnen voor grotere bakjes. Als operator 2 ben ik verantwoordelijk voor een van die lijnen, en daarnaast stuur ik andere operators aan.” 

Wat houdt dat aansturen dan precies in? 

“Ik loop regelmatig langs de lijnen, om te kijken of ik verbeterpunten zie. Als ik denk dat iets sneller of beter kan, bijvoorbeeld bij een nieuwe operator, dan geef ik daar tips voor. Als er een storing is, kunnen operators mij aanspreken. Ik probeer het eerst zelf op te lossen, en anders neem ik contact op met de Technische Dienst. Daarnaast maak ik de weekplanning en doe ik veel op personeelsgebied. Moet er langer doorgewerkt worden, dan kijk ik wie er langer kan en wil blijven.”

Sta je altijd bij dezelfde lijn? 

“Nee, dat wisselt, maar vaak heb je wel een week lang dezelfde lijn. Ik doe zelf vooral het sorteerproces, dat vind ik het leukste. De ene week sorteer ik blauwe bessen, de andere rode, en de derde week misschien pruimen of kersen. Die variatie is leuk, want die lijnen vóelen ook echt anders, het is echt ander werk. Simpel gezegd: als operator moet je de machine perfectioneren en zo instellen dat goede bessen zo optimaal mogelijk in de bakjes terechtkomen.” 

Hoe ben je opgeklommen van lijnverantwoordelijke naar operator 2?  

“Door mijn werk goed te doen, en door mijn ambitie te laten blijken. In gesprekken met je leidinggevende laat je merken dat je klaar bent voor een volgende stap, en in je werk moet je laten zien dat je ook meer kunt. Dan ga je steeds een stapje verder. Dit werk past heel goed bij me. Ik vind het sorteren echt heel leuk, en het werken met mensen ook. In deze baan kan ik ook andere mensen helpen, er komen steeds meer personeelszaken op mijn pad. Leuk!  

“Als er ergens een succes behaald is, profiteren we daar allemaal van mee”

Je werkt al 8 jaar bij FruitMasters. Wat maakt het zo leuk?

Dat ik met mijn werk niet alleen voor FruitMasters belangrijk ben, maar ook voor de telersDat biedt uitdaging. Een teler brengt een partij fruit binnen, dan gaan wij het sorteren en verpakken, en daarna maak ik een rapport, waarin precies staat hoe snel ik het gedaan heb, welke kosten ik gemaakt heb en hoeveel geld het oplevert voor de teler. Want als ik minder snel of minder goed werk, dan kost dat ook de teler geld. Daar haal ik heel veel uitdaging uit, want daarmee kan ik zien hoe ik zowel FruitMasters als de teler help. Mooi om te zien, en het motiveert je om supergoed je best te doen.  

Hoe zou je de cultuur bij FruitMasters omschrijven? 

Hard werken, maar wel met ruimte om een lolletje en een dansje te maken. We werken echt met een leuke groep mensen. n collega is net zo oud als ik, de anderen zijn allemaal jongelui, maar er heerst echt een superleuke sfeer op onze afdeling. We mogen ook elk jaar met z’n allen een uitje doen, dat is echt wel heel erg leuk. Zo zijn we een keer gaan lasergamen ín het bedrijf, gewoon op locatieMet overal fruitkisten en kratten om je achter te verstoppen, dat was echt geweldig. 
 

Zou je vrienden of familieleden aanraden om hier te komen werken?

“Ik zou sowieso iedereen aanbevelen om hier te komen werken. FruitMasters is een goed en gezond bedrijf, dat er echt voor de mensen is. Dat zit hem in hele kleine dingen. Zo krijg je met Pasen, Kerst, of Sinterklaas, of als er iets goed is gegaan, altijd een waardering. Ook als er op een andere afdeling een succes wordt behaald, profiteren we daar allemaal van mee.