Meer berichten

FruitMaster Merel – Afstudeeronderzoek

Merel deed tijdens haar afstudeertraject onderzoek naar de data van appels

Data, data, en nog eens data

Merel Ypinga is 25 jaar en is bezig met haar afstudeeronderzoek voor haar master Data Science aan de Universiteit Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in Den Bosch. “Het gaat over data analyse, statistieken en de implementatie van machine learning en data mining. Hiermee kun je machines maken die zelf dingen kunnen leren.”

Het onderzoek

Voor FruitMasters neemt Merel de appelsorteermachine onder de loep. De machine werkt met het Vision Measurement System om de kwaliteit van de appels te bepalen. De vraag voor Merel was: wat kunnen we allemaal met de data die de machine geeft? “Ik focus mij dus voornamelijk op de appeldata”, vertelt Merel. “De machine bij FruitMasters maakt zo’n zestig foto’s per appel. Ontzettend veel dus! Daarnaast gaat er licht door de appels heen waarna er een ‘spectrum’ ontstaat. Al die appeldata wordt verzameld, verwerkt en samengevat in een overzicht. Zo weten de telers precies wat voor soort appels zij geleverd hebben. Bijvoorbeeld hoe hard de vrucht is en hoeveel suiker er in een bepaalde oogst zit.”

Details

Tijdens haar onderzoek ontdekte Merel dat de bewerkte’ data van de machine niet optimaal is voor ‘machine learning’, het onderdeel waar
zij zich mee bezighoudt. Daarom ging Merel opzoek naar alle onbewerkte data per appel: hele grote bestanden met heel veel informatie. “In zo’n dataset kunnen we per appel de details bekijken. Dat gaat bijvoorbeeld over de kleur, het formaat, de hoeveelheid suiker, en interne en externe defecten. Het zijn heel veel variabelen.” De data komt binnen in vijf verschillende documenten. “Dat was best onoverzichtelijk”, zegt Merel. “Daarom hebben we het overzichtelijker gemaakt door nieuwe namen en het samenvoegen van verschillende databases. We kunnen nu een model maken dat zegt: ‘deze appel heeft deze defecten en andere karakteristieken en krijgt daarom deze kwaliteit.”

Uiterlijk én innerlijk

Het uiterlijk van de appels kunnen telers vaak zelf al goed beoordelen. Maar als het gaat om de binnenkant, is dat vaak lastiger. “Door zo specifiek te kijken naar de data, kunnen we de telers veel gerichter laten weten wat de details zijn van hun groep appels. En daarmee kunnen we natuurlijk nóg beter adviseren over wat zij anders kunnen doen tijdens het telen. Een win-winsituatie dus!