Meer berichten

FruitMaster Mit – Teelt en Technologie

Mit groeide op tussen de fruitbomen, maar ging eerst een aantal jaar aan de slag als software ontwikkelaar. Nu volgt hij de versnelde opleiding Teelt & Technologie.

In de leer

“Ik ging in de leer bij een aardbeienteler in Genderen. Dat was hard werken. Zo heb ik heel veel geleerd over de aardbeienteelt. Na een aantal gesprekken kwam ik in aanmerking voor een leer-werktraject bij FruitMasters. In dit traject ben ik bezig met de CO2-voetafdruk van de fruitproductie. Het doel is om een tool te ontwikkelen waarmee je als teeltbedrijf aan de hand van verschillende variabelen kunt berekenen wat de CO 2-voetafdruk in de hele productieketen is.”

Een nieuwe manier van telen

“Ik kom hier uit de buurt en na wat onderzoek wilde ik graag aardbeien gaan telen. In deze regio (De Betuwe) is het lastig om kassen te realiseren. Er zijn hier minder kassen dan bijvoorbeeld in Brabant. Daarom is de aardbeienteelt hier in de regio ook minder groot. Mijn doel is om in deze regio wél aardbeien te kunnen telen door de markt op een andere manier aan te spreken en dus ook op een andere manier te telen. Ik ben dus druk bezig met onderzoek naar de teelt van aardbeien zonder daglicht, dus onder ledverlichting. Dat doe ik met mijn eigen start-up op de proeftuin van FruitMasters in een 20 voet koelcontainer. Ik probeer daar op kleine schaal te laten zien wat mijn visie hierop is en welke kansen ik zie in deze manier van telen.

Waarom specifiek aardbeien?

“Omdat ik vanuit mijn kennis en expertise graag iets met technologie wilde doen. De aardbeienteelt bleek goed geschikt. Maar ook omdat het werk met kleinere planten mij erg aantrekt. Bovendien is je inzet sneller zichtbaar. Waar je in de hardfruitteelt pas na een aantal jaar resultaat ziet, duurt dat bij aardbeien minder lang. Dat maakt het makkelijker om wat experimenteler te zijn dan in hardfruit. En natuurlijk omdat aardbeien gewoon erg lekker zijn!”