Meer berichten

FruitMaster Robin – Productmanager Zachtfruit

Robin den Boer (26) begon in 2017 aan zijn eindscriptie bij FruitMasters. In 2018 ging hij aan de slag als aanbodsmedewerker. Ondertussen werkt hij als Productmanager Zachtfruit.

Wat doe je precies bij FruitMasters?

“Ik werk als Productmanager op de afdeling Aanbod & Bemiddeling bij FruitMasters. Tijdens het importseizoen, als het fruit dus niet uit Nederland komt, regel ik alles van A tot Z voor de zachtfruit productgroepen. Dat betekent dat ik veel bel met telers uit het buitenland en afspraken maak over de producten die zij leveren. Ik zorg dat het juiste product op het juiste moment binnenkomt in Geldermalsen. Ook maak ik afspraken over de prijs. Tijdens het Nederlandse seizoen ben ik verantwoordelijk voor de productgroep bramen. Ik vermarkt de producten voor onze telers. En als er collega’s op vakantie zijn, neem ik ook taken van hen over. ”

Hoe ben je terecht gekomen bij FruitMasters?

“Ik deed mijn afstudeerstage in 2017 bij FruitMasters. Daarna mocht ik blijven als aanbodsmedewerker. In die functie had ik heel veel contact met telers en belde ik veel heen en weer over de juiste verpakkingen. Daarna groeide ik door als productmanager. Een functie met meer verantwoordelijkheden.”

Hoe heb je de kennis over het fruit opgedaan?

“Ik heb dat vooral tijdens mijn stage geleerd. Als ik wat tijd overhad, dan ging ik naar ‘achter’ om mee te kijken met de keurmeesters en te zien wat er gebeurde. Ik keek in het begin ook vaak mee bij de veiling. Dan schreef ik op wat ik zag en vergleek ik de aantekeningen met de productmanager. Zo zag ik waar ik hetzelfde had opgeschreven en waar het verschilde van elkaar. Op die manier deed ik steeds meer kennis op en leerde snel. Uiteraard kun je veel uit cursussen halen, maar de praktijk werkt toch het beste.”

Je functie klinkt uitdagend, ben je ook vaak in het buitenland?

“Ik heb nu vooral telefonisch contact met de telers in het buitenland. In het afgelopen jaar ben ik door corona helaas niet op pad geweest, maar normaliter ben je in deze functie best vaak op pad. Voordat er corona was, zat ik bijvoorbeeld twee weken in Zuid-Amerika om daar telers te bezoeken. Ik ben ook naar Spanje geweest. Tijdens het Nederlandse seizoen probeer ik ook op bezoek te gaan bij de meeste telers. Ze hebben dan een gezicht bij wie ze aan de telefoon hebben en ik krijg wat meer gevoel bij het bedrijf. Zo wordt het persoonlijker en wordt het voeren van een gesprek makkelijker.”

Spreek je ook verschillende talen?

“Het is zeker handig als je verschillende talen kan spreken, maar veel gaat in het Engels. En als dat niet lukt, gebruiken we vaak Google Translate. Ik heb bijvoorbeeld een klant in Italië en die spreekt helemaal geen Engels. Het vergt wat geduld, maar met Google Translate  kunnen we redelijk met elkaar praten. Daarbij wordt er ook wel veel Duits en Spaans gepraat.”

Klinkt als een drukke baan

“Ja dat klopt wel. Het is vrij druk maar geen dag is hetzelfde. Het kan ook wel eens voorkomen dat je buiten kantoortijden gebeld wordt, door het tijdsverschil met andere landen bijvoorbeeld.”

Wat vind je het leukste aan je baan?

“De veelzijdigheid. Ieder dag is anders, geen enkele dag is hetzelfde en dat maakt dat het nooit saai is. Je weet niet van te voren hoe je dag er precies uit gaat zien. Vaak loopt anders dan je in je hoofd had. Maar dát maakt het juist leuk!”

Hoe beschrijf je de cultuur bij FruitMasters?

“Bij FruitMasters kent iedereen elkaar echt persoonlijk. Het is een groot bedrijf maar het voelt wel als ons kent ons. Onderling zijn er korte lijnen waarbij vertrouwen belangrijk is. Er zijn ook veel doorgroeimogelijkheden. Zo wordt er bijvoorbeeld een plan gemaakt met doelen voor het komende jaar zodat je uiteindelijk een volgende stap kan maken. Daarin wordt je dus goed begeleid. Dat is niet alleen op kantoor zo, maar ook als je bijvoorbeeld als heftruckchauffeur werkt.”