Koelhuizen-kenner
Harry werkt al meer dan 40 jaar bij FruitMasters. Hij is een echte ‘koelhuizen-kenner’. “Ik ben een echte techneut en begonnen bij de technische dienst van FruitMasters”, vertelt Harry. “De coöperatie groeide steeds meer en ik groeide daar eigenlijk in mee”, zegt hij. “Vroeger hoorde het koelhuizenbeheer bij de Technische dienst. Later is hier een splitsing tussen gekomen en ging ik mij dus steeds meer focussen op de koelhuizen. De diversiteit in technische disciplines binnen de koelhuizen is dermate breed zodat elke dag een klein feestje is om hiermee te mogen werken!”
Een goede opvolger
Ook Patrick werkt al een tijd bij FruitMasters. Eerst op de afdeling Expeditie bij de planning en sinds juni 2021 bij de Koelhuizen waar hij door Harry wordt ingewerkt om het werk gaandeweg van hem over te nemen. “Ik vind het heel leuk dat ik dit werk mag en kan doen. Elke dag is weer anders en ik leer ook iedere dag. Dat past ook bij de functie. Het is geen beroep dat je in de schoolbanken leert. Je leert het echt in de praktijk en door ervaring op te doen. Bovendien verandert er ook steeds wel iets in de ‘koelwereld’. We werken veel samen met onderzoeksinstanties om steeds weer een stapje verder te komen. Zeker met nieuwe rassen is dat een hele uitdaging. Het kan soms wel enkele jaren duren voordat je van voorzichtige bewaaromstandigheden naar de meest optimale manier van bewaren gaat. Daarom doen we hier zelf op kleine schaal en in samenwerking met Product en Teeltzaken veel proeven.”

Hoe ziet een dag eruit?
Harry: “Elke dag is anders, het hele jaar door. Hoe je dag er detail uitziet, ligt aan de periode waar je in zit. Tijdens de inslagperiode en oogst in september en oktober komen de appels en peren binnen. Dan zorg je dat iedereen weet waar ze moeten zijn en in welke cel het product geplaatst moet worden. Cellen moeten op de juiste waarden worden ingesteld en gecontroleerd, want elk ras heeft zijn specifieke optimale bewaaromstandigheid. Ook worden er dagelijks veel handcontrole-metingen uitgevoerd om te zorgen dat er geen afwijkingen ontstaan tussen wat je op de computer uitleest en wat er werkelijkheid in de cel gebeurt.” Patrick: “Na de inslag van het hardfruit krijg je de periode van het afwerken. Dan ga je na of iedereen juist geholpen is en dat de administratie van alles ook goed verwerkt wordt. Dat zijn eigenlijk alle zaken waar je tijdens de drukke inslagperiode niet aan toe komt.” Vervolgens houden de heren zich bezig met het koelen van voornamelijk aardbeienplanten en aan het einde van de winter, richting het voorjaar, komen de eerste importproducten binnen en komen de sinaasappelen op gang. “En zo is het hele jaar gevuld met afwisselende werkzaamheden.”

Communicatie
Communicatie is een belangrijk onderdeel bij het managen van de koelhuizen. “We proberen altijd zo goed mogelijk te plannen. Daarom hebben we regelmatig contact met de telers over wat ze wanneer komen brengen, maar niet alles is van te voren in te schatten. Dat kan soms best een uitdaging zijn”, aldus Patrick.

Wat vinden jullie het leukste aan jullie werk?
“Op dit moment vind ik het heel leuk dat ik iedere dag wat leer. Dat maakt elke dag anders en steeds weer een uitdaging. Daarnaast vind ik de afwisseling heel leuk”, zegt Patrick. “Ja, inderdaad, die afwisseling en de grote mate van zelfstandigheid vind ik ook erg prettig”, vult Harry aan. Wel benadrukt Harry dat deze functie een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. “Je kunt geen zaken op zijn beloop laten omdat de effecten hiervan pas tot uiting komen bij het openen van een cel. Dat kan voor sommige rassen wel een jaar later zijn.”