Meer berichten

FruitMaster Mirne – Stage Marketing & Communicatie

Mirne van Swam is 20 jaar en liep stage als onderdeel van haar Bachelor Food & Business aan de HAN in Nijmegen.

Een stage bij FruitMasters, hoe kwam je daarbij?

“Mijn vader is zachtfruitteler. Vroeger reed ik altijd met hem mee naar de veiling om onze bramen en bessen te veilen. Ik kwam alleen niet verder dan de grote koelceldeuren, daar stopte het proces voor ons. Toen ik ouder werd, wilde ik weten wat er allemaal achter deze deuren gebeurde; aan wie onze producten worden verkocht en hoe dit proces er in de praktijk uit ziet. Vanuit deze interesse ben ik de opleiding Food & Business gaan doen aan de HAN in Nijmegen. Met mijn achtergrond in de fruitsector was de keuze voor FruitMasters dus snel gemaakt!”

Hoe zag je stage eruit? Wat heb je allemaal gedaan?

“Aan het begin van mijn stage zat de afdeling Marketing midden in de start van de hardfruit campagnes. Die campagnes worden ingezet om de start van het nieuwe seizoen onder de aandacht te brengen bij het publiek. Hier mocht ik een steentje aan bijdragen. Dit was voor onze appel conceptrassen Tessa® en Morgana®. Het Morgana-seizoen werd bijvoorbeeld afgetrapt met een leuke perstrip, waarbij influencers en pers vanuit heel Nederland de fruitboomgaarden van Morgana® kwamen bezoeken. Daar mocht ik bij helpen, super leuk! Daarnaast heb ik ervoor gezorgd dat de social mediakanalen en website van onze merken voorzien werden van leuke content. Ook heb ik een klein projectje mogen opzetten waarin ik langsging bij telers om interviews af te leggen.”

Wat vond je het leukste?

“Tijdens mijn stage ben ik bezig met verschillende marketingactiviteiten. De werkzaamheden zijn erg divers, waardoor elke dag weer anders is. Daarbij is de markt van fruit altijd in beweging. Het is een dynamisch en snelgroeiende wereld, waarbij je je creativiteit volledig kan inzetten als het gaat om marketing. Wat ik ook erg leuk vind, is dat je in direct in contact staat met onze telers, maar tegelijkertijd ook met de consument. Er is altijd reuring in het bedrijf, nooit saai dus! Elke dag hoor ik weer nieuwe dingen waar ik meer over wil weten.”

“Je werkt tijdens campagnes veel samen met externe bedrijven, waarbij je veel te weten komt over hoe een campagne wordt opgezet en uitgevoerd vanaf begin tot het eind.”

Waren er ook moeilijke dingen?

“In het begin vond ik het erg lastig om mijn draai te vinden binnen het bedrijf. Het is een redelijk grote organisatie waarbij iedereen druk is met zijn eigen werkzaamheden, daar tussenkomen was soms lastig. Maar wat ik heb gemerkt, is dat iedereen altijd bereid is om je te helpen! Ik had überhaupt nog nooit stagegelopen. En nu was ik opeens onderdeel van een groot bedrijf. Bewust én onbewust leer ik elke dag weer nieuwe dingen. Je werkt tijdens campagnes veel samen met externe bedrijven, waarbij je veel te weten komt over hoe een campagne wordt opgezet en uitgevoerd vanaf begin tot het eind. Deze trajecten vond ik erg leuk én leerzaam om mee te maken.”

Hoe zou je de cultuur bij FruitMasters omschrijven? 

“Bij FruitMasters is de cultuur heel open, iedereen is bereid om je te helpen. Het is een groot bedrijf, maar eigenlijk kent bijna iedereen elkaar wel. Je loopt gemakkelijk bij elkaar binnen.”

Zou je vrienden of familie aanraden om bij FruitMasters te gaan werken of stage te gaan lopen? 

“Zeker! Er zijn veel verschillende afdelingen waar je kunt werken. Er is voor ieder wat wils; je kan werken op het hoofdkantoor, maar ook in de operatie zijn voldoende mogelijkheden. Ook doorgroeien bij FruitMasters kan. Daar zijn talloze opties voor en dit wordt ook gestimuleerd.”