Meer berichten

FruitMasters Niels & Rens – Stage

Niels en Rens studeren allebei in Den Bosch en deden tijdens hun minor onderzoek bij FruitMasters.

Spiegeltje, spiegeltje..

Niels studeert Werktuigbouwkunde en Rens studeert Technische bedrijfskunde in Den Bosch. Samen deden zij de minor Improving Innovations bij FruitMasters. Tijdens deze minor deden de heren onderzoek naar een minder arbeidsintensieve manier voor het checken van het onderlabel bij het pakstation zachtfruit.

 

Op zoek naar plekken voor innovatie

 

“Waar zien jullie ruimte voor verbetering? In plaats van een kant-en-klare opdracht, stelden ze ons bij FruitMasters die vraag. Als je van buiten in een bedrijf kijkt, zijn er altijd wel punten van verbetering. Maar omdat wij ‘maar’ zes maanden de tijd hadden én niet fulltime bezig zouden zijn met het project, moesten we een keuze maken. Na een paar dagen onderzoek bij appel en peer, zijn we naar het zachtfruit gegaan om te zien waar we innovatie in een korte tijd konden toepassen.”

Arbeidsintensief


Bij het zachtfruit viel het Niels en Rens op dat collega’s wel openstonden voor een andere manier om onderlabels te checken. “Daar zijn we vervolgens mee aan de slag gegaan. We hebben onderzoek gedaan, ideeën uitgewerkt – en ook weer geschrapt – en zijn zo tot een tweeledige aanpak gekomen: enerzijds snel en efficiënt met relatief weinig investeringen en anderzijds voor de langere termijn waarbij meer onderzoek en grotere investeringen nodig zijn.”

Levend project

Welke mogelijkheid tot verbetering zagen Niels en Rens? “We bedachten een spiegel om de onderkant van de bakjes te bekijken. Maar de vraag is dan: hoe krijg je zo’n spiegel op de tafel? We verkenden verschillende opties en kozen uiteindelijk voor een bolspiegel. We bestelden een eerste versie en zijn gaan testen.” Niels en Rens kregen veel feedback waar ze mee aan de slag konden. Wat kleiner, een scherpere hoek. En al snel begon het project te leven: “Ook collega’s bij andere lijnen vroegen ons om zo’n spiegel. Een mooie bevestiging van waar we mee bezig waren.”

 

Momenteel wordt het idee van Niels en Rens nader uitgewerkt zodat het het ook op andere lijnen uitgerold kan worden